Költségvetés készítés

Az építész tervezői költségvetés előzetes kiszámítása az építési költségnek, vagyis annak az összegnek, melybe egy épület anyagárral és munkadíjjal együtt megépítése kerül.
Az építész tervezői költségbecslés készíthető négyzetméter és szerkezet-típus, valamint az épületgépészeti igényszint ismeretében és építési engedélyezési terv alapján; munkanemekre bontott részletes tervezői költségvetés a kivitelezési tervdokumentáció alapján lehetséges.

Árazott és árazatlan költségvetés elkészítését Megrendelői igény esetén díjazás ellenében saját tervéhez vállaljuk, az épület egészére és minden szakágra vonatkozóan.

A részletes, munkanemekre bontott, árazatlan tervezői költségvetés kiadható az építésre pályázó kivitelezők mindegyikének, így a tőlük visszakapott, árazott árajánlatok könnyebben összehasonlíthatóak lesznek, mivel azonos műszaki tartalomra fogja kapni a kivitelezési árainkat. Ha a tervek alapján minden, a munkára pályázó kivitelező saját maga készíti el a költségvetést, úgy az adott költségvetésekben jelentős műszaki eltérések lehetnek, így nem biztosított, hogy ugyanazt a minőséget vállalják munkájuk során, tehát az ajánlatok nehezebben összehasonlíthatóak.

A költségvetés tartalmazza az építkezés során felhasznált anyagokat, az elvégzendő munkákat és azok mennyiségét. Ugyan a költségvetésben nem lehet konkrét típusokat megjelölni – biztosítandó a piaci versenyt -, ám bizonyos minőségi követelmények meghatározására elengedhetetlen a pontos termék beírása. Ez esetben a Kivitelező a típustól letérhet, de a helyettesítő anyag jobb, vagy legalább egyenértékű kell, hogy legyen a költségvetésben szereplőnél.

Az építési projektvezető, építési műszaki ellenőr tevékenységénél fogva tájékozott az építőipari árakban, de nem felel, és nem szavatolja, hogy:

  • a díjszámítás alapjául szolgáló ár megegyezik a tényleges építési költséggel,
  • a kivitelezés költségeiről kialakított állásfoglalása (költségvetés) megegyezik egy esetleges peres eljárásban építési költségként érvényesíthető összeggel.